Logo Logo
Chcete kvalitní spánek? Pořiďte si dobrou matraci a postel!
  • 06.11.2021
  • matrace, postel,

Kvalitní spánek je důležitým indikátorem celkového zdraví a je zcela zásadní pro kvalitní život a zvládání každodenních starostí a stresu. Máte problémy se spaním? Budíte se rozlámaní a nevyspalí? Trpíte nespavostí? Možná potřebujete kvalitnější postel či matraci.

Chcete kvalitní spánek? Pořiďte si dobrou matraci a postel!

Dostatečný spánek je důležitý především pro následující den. Slouží k odpočinku a načerpání nových psychických a fyzických sil. Máte problémy se spaním? Mezi hlavní problémy s kvalitním spaním dnes patří například bolesti zad, kloubů, vysoký stres, přepracování ale také nekvalitní postel či tvrdá matrace. Často se při volbě vhodné postele soustřeďujeme především na designové provedení, ale mnohem méně už na zdravotní aspekt a kvalitní spánek. Přitom spaním trávíme až celou třetinu našeho života. A jak tedy na výběr vhodné postele a matrace?

Jak na výběr postele

Jistě máme štěstí, že je dnes trh doslova plný nejrůznějších postelí, roštů i matrací různých typů, velikostí i vzhledu. Poměrně jednoduše si tak můžeme zvolit postel nejenom estetickou, která dobře zapadne do naší ložnice ale také kvalitní co do zdravotní stránky a vyhovující dobrému spaní. Pro zdravé spaní jsou důležité hlavně rošt a matrace. Pokud však již kupujete kvalitní dražší matraci, rozhodně se vyplatí investovat také do pevné a trvanlivé postele z kovu nebo masivního dřeva.

Postele z masivu jsou u nás velmi oblíbené jednak pro svou zdravotní nezávadnost a přírodní surovinu ale také pro svou vysokou pevnost, mechanickou odolnost a dlouhou životnost. Kovové postele sice nemají takovou tradici, ale jsou rozhodně stále oblíbenější a mají být proč. Devízou kovových postelí je hlavně jejich pevnost a trvanlivost. Někdo může kovové postele považovat za vzhledově příliš chladné, mnohem lépe se však udržují a omývají a jsou tak ideální pro alergiky ale díky své pevnosti i pro lidi s nadváhou.

Dvojlůžková manželská postel

Co se týče typu postele, jsou vhodné především postele s možností nastavení polohy hlavy a nohou. Tento systém je ideální nejen pro zdravotně postižené a seniory, ale také pro lidi s častými bolestmi zad či kloubů. Velmi oblíbená je také vodní postel s matrací ve formě plastového vaku. Při problémech s páteří může být zajímavou volbou také postel s topným tělesem. Topné těleso je zde umístěno pod matrací a vyhřívá postel na 27 až 29 stupňů. Taková postel pak zabraňuje deformacím páteře, podporuje prokrvení celého těla a co nejlepší regeneraci organismu. Širokou nabídku kvalitních postelí i matrací naleznete na srovnávači decorise.cz.

Jak na výběr matrace a roštu

Matraci je důležité vybírat pro konkrétní osobu, pro její hmotnost a individuální pohodlí. Pro lidi s větší hmotností lze obecně doporučit spíše tvrdší matraci, zatímco lidé s nižší hmotností pravděpodobně ocení spíše matraci měkčí. Nejlepší je však vyzkoušet si konkrétní matraci přímo na prodejně. Ideální tvrdost poznáte podle toho, že se vám při ležení na boku kyčel zanoří tak hluboko, že máte páteř rovně. V poloze na zádech byste zase měli být schopni prostrčit dlaň mezi bedry. Matrace by měla být dále alespoň o deset centimetrů delší než vy a široká alespoň tak, aby se vám na ni vešli lokty při poloze na zádech.

Spolu s matrací je vhodné zakoupit také rošt stejných rozměrů ideálně polohovatelný v nohou i v hlavě, kterým si můžete snadno snižovat a zvyšovat polohu hlavy například při čtení nebo sledování televize. Takto polohovatelný rošt je vhodný především pro nemocné a seniory se sníženou pohyblivostí a bolestmi zad.

Co se týče typu a materiálu matrace, jsou nejoblíbenější matrace pěnové a pružinové. O výběru matrace jsme psali v našem článku Jak vybrat matrace do postele. Pružinové matrace obsahují sadu pružin, které jsou dnes již velmi pohodlné. Tyto matrace lze použít pro polohovatelný rošt a můžete je čas od času obrátit a prodloužit tak jejich životnost. Pěnové matrace se vyrábějí z několika vrstev pěny. Jsou velmi pohodlné a pružné a většina z nich lze také položit na polohovatelný rošt. Lehkou pěnovou matraci lze použít i jako příležitostnou přistýlku pro hosty, raději však zvolte matraci vyšší. Nízké matrace s jednou vrstvou nejsou příliš kvalitní ani pohodlné.