Logo Logo
Jak vybrat sedací soupravu
  • 26.11.2021
  • sedací souprava, sedačka,

Sedací souprava je srdcem obývacího pokoje a někdy i celého bytu. Nabízí prostor pro relax, sedací prostor pro více lidí a často také možnost pro přespání. Při výběru však narazíte na spoustu kritérií, ve kterých je potřeba mít jasno. Proto vám v našem článku poradíme, jak vybrat sedací soupravu.

Jak vybrat sedací soupravu

Jak vybrat sedací soupravu

Projdeme si základní, ale přitom nejdůležitější faktory, podle kterých se výběr sedačky odvíjí. Na konci článku tak budete přesně vědět, která sedačka je přesně ta pravá!

Velikost

Velikost sedací soupravy je snad nejzákladnější a nejdůležitější kritérium. Volba sedačky se bude prvně samozřejmě odvíjet od toho, kolik lidí ji bude využívat. Bydlíte sami nebo jste 4členná rodina? Jste spíš samotáři nebo máte rádi návštěvy? Už nyní se bude krystalizovat to, zda bude vaše sedačka dvousedák nebo sedací souprava do U.

Dalším kritériem při výběru velikosti sedačky je celkové rozpoložení a styl interiéru. Velmi praktické jsou například rohové sedačky, které využívají prostor jinak nevyužitých rohů a šetří tak místem. Některé styly bydlení upřednostňují však například použití 3+1+1 sedací soupravy s menší sedačkou a 2 křesly místo jedné velké sedací soupravy.

Materiál

Dalším důležitým faktorem je materiál potahu sedačky. Ten jde ruku v ruce se stylem bydlení a také možným výběrem barev. Nesmíme ani zapomínat na to, zda máte doma děti, domácí mazlíčky nebo trpíte alergiemi. Když jsme zmínili alergiky, tak ti by rozhodně měli sáhnout po kožené sedačce nebo sedací soupravy s potahem z mikrovláken.

Co se týče domácích mazlíčků a dětí, tak existují velmi odolné tkané potahy, které společně s kvalitní impregnací nabídnou spolehlivou ochranu sedací soupravy. Díky impregnaci nebude vadit ani polití tekutinou a správně zvolená tkanina odolá i kočičím drápkům. Je však potřeba najít kompromis, aby potah byl nejen odolný, ale přitom také příjemný na dotek.

Černá kožená pohovka Ángel Cerdá Mona, levý roh

Rozkládací sedací souprava

U rozkládací sedačky si musíte položit otázku, zda ji budete používat ke každodennímu spaní místo postele nebo zda jen chcete mít případný spací prostor pro návštěvy. Rozkládací pohovky jsou totiž velmi oblíbenou variantou hlavně v menších bytech nebo garsonkách, ve kterých není místo pro postel. Přitom je potřeba myslet na kvalitní matraci, jednoduché složení a rozložení a případný úložný prostor pro lůžkoviny.

Na výběr taky máte ze dvou možností rozkládání, kdy se jedná buď o pohovku pro příčné spaní nebo podélné spaní. Menší gauče mají většinou rozkládání pro podélné spaní, při kterém je matrace součástí sedací části pohovky a vytahuje se směrem dopředu od pohovky. Pokud tedy máte přímo před sedačkou konferenční stolek, bude potřeba jej vždy posunout stranou.

Rozkládací sedací soupravy pro příčné spaní nabízejí dodatečný spací prostor tím, že sklopíte celou opěrku zad. Musíte tedy myslet na to, že by tato sedačka neměla být moc těžká, abyste ji mohli odsunout trochu od stěny, nebo na to myslet už při dodání sedačky. Jinak nebudete schopni opěrku sklopit. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv sedací soupravu, tak vám doporučujeme navštívit srovnávač decorise.cz, ve kterém naleznete spoustu typů a modelů všech druhů sedacích souprav a gaučů. 

Design

Ruku v ruce s použitým materiálem, velikostí a barvou jde i celkový design sedací soupravy. Je to velice subjektivní kritérium a někomu se líbí minimalistický styl, jinému zas rustikální. Design se bude rozhodně odvíjet od stylu bydlení a nebylo by příliš šťastné, kdybyste měli obývací pokoj v industriálním stylu a pořídili si do ní látkovou sedací soupravu provensálského stylu s pestrobarevnými kytičkovými vzory. Vždy je potřeba najít sedačku, která nerozbije celkovou atmosféru a do pokoje skvěle zapadne.

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme si prošli základní, a přitom nejdůležitější kritéria pro výběr nové sedací soupravy. Věříme, že nyní už přesně víte, která sedačka je přesně ta pravá pro vás!