Logo Logo
Jak vybrat matrace do postele?
  • 04.11.2021
  • matrace, pěnová matrace, pružinová matrace,

jak vybrat matrace do postele?

Jak vybrat matrace do postele?

Pár poznatků a správných rad, když si nejste jisti, jak správně vybrat matrace do postele pro sebe, či své blízké.

Tvrdost matrace

Tvrdost matrace patří mezi nejdůležitější faktory při výběru matrace. Záleží také, na jaké matraci je člověk zvyklý spát. Dobrá matrace by měla správně rozložit váhu těla a měla by být dostatečně pevná, ale ne příliš tvrdá. Každá ideální matrace by měla podporovat páteř v přirozeném tvaru. Kvalitní matrace je měkčí v oblasti ramen a tužší pod bederní páteří. Matrace by měla udržovat rovněž správnou teplotu těla. Kila rozhodují „Štíhlí lidé“ obyčejně potřebují měkčí matrace než lidé těžší, ale osoby s obtížemi zad často dávají přednost tvrdšímu lůžku.

Mezi měkčí matrace řadíme především matrace latexové, popř. latexové s vloženým jádrem. O něco tužší jsou matrace sendvičové nebo pěnové. Dále sem řadíme matrace ze studené pěny v kombinaci s línou (viscoelastickou) pěnou. Tvrdšími matracemi jsou sendvičové matrace a ze studených pěn – bez použití líné pěny. Neplatí vždy, že čím je lůžko tvrdší, tím je vhodnější pro záda – správně pevné lůžko je často věcí kompromisu. Je tedy z čeho vybírat a pokud hledáte široký výběr kvalitních matrací, tak velmi doporučujeme navštívit srovnávač decorise.cz s nabídkou různých typů pěnových i pružinových matrací.

Podklad pod matraci

Podklad pod matraci (rošt pod matraci) – Vaši váhu – Tuhost matrace – Výška matrace – Výši předpokládané investice PODKLAD POD MATRACÍ – tedy lamelový rošt, laťkový rošt, drátěný rošt, nebo pevná deska – je to první co ovlivní Váš výběr. Máte-li již postel doma a nechcete investovat do nové, je třeba matraci vybírat na již instalované rošty. Pokud máte pevnou podložku zde jednoznačně můžeme doporučit pružinové a taštičkové matrace, protože výborně větrají a nemusíte se tak bát plísní.

Tyto matrace však nejsou vhodné na lamelový nebo laťkový rošt a už vůbec ne na polohovací rošt. Sendvičové matrace jsou vhodné na pevné rošty a polohovací rošty. Není doporučeno užívat je na motorových roštech. Zvláště pokud obsahují kokosová vlákna. Lazyfoam (studená pěna), latexové matrace, matrace z BIOpěny jsou vhodné na všechny druhy roštů včetně motorově polohovacích roštů. Nejsou však doporučovány na pevné podložky.

Výška matrace

Obecně platí, že matrace by měla přesahovat na výšku alespoň 5 cm, nad viditelný okraj postele. I zde je vhodné zvažovat kvalitu podkladu. Pokud matrace bude vysoká, snese i horší rošt. Pokud je matrace nízká, pak doporučujeme vždy kvalitnější rošty. Důrazně nedoporučujeme kombinovat matrace do postele od různých výrobců v jedné posteli. Ačkoliv jsou výšky uváděné v centimetrech