Logo Logo
Jak se zbavit šatních molů?
  • 04.11.2021
  • lapač molů, šatní mol,

Moli jsou jedním z nejčastějších domácích škůdců. Ačkoliv se jedná o malý a poměrně nenápadný hmyz, dokážou nadělat velké škody. Mohou vám zničit váš oblíbený kus oblečení, koberce či dokonce potahovou látku křesel.

Voňavý sáček proti molům s vůní levandule

Jak se zbavit šatních molů?

Jakmile se ve vašem bytě šatní moli jednou objeví, není zrovna jednoduché se jich zbavit. Přesto to však není nemožné. Takže, jak se šatních molů zbavit?

Jak rozeznat moly?

Prvním krokem je samozřejmě správné rozeznání molů. Přítomnost molů poznáte podle toho, že vám začnou poletovat po bytě. Jsou to takoví drobní motýlci podobní můrám. Může se jednat buď o moly šatní, nebo potravinové, což poznáte podle barvy. Mol šatní je celý světlý, zatímco potravinový mol má polovinu těla světlou a druhou polovinu tmavší.

Najděte larvy šatních molů

Tito motýlci sami o sobě vlastně ničemu příliš neškodí. To jejich larvy páchají největší škody. Zjistěte tedy, kde se jejich larvy nacházejí a zlikvidujte je. Jejich nejoblíbenějším místem je šatní skříň a nejčastěji je najdete v nějakém starším kusu oblečení, které často nenosíte. Při hledání se soustřeďte spíše na látky z přírodních materiálů, kterými se larvy živí. V případě, že v šatní skříni neuspějete, můžete zkusit hledat např. v kobercích, potahových látkách nábytku nebo hromadách starých novin a papíru.

Lapač molů a past na moly

Využít můžete také lapač molů, případně po domácku vyrobenou past na moly. Tu můžete vyrobit třeba smícháním melasy a octa, vzniklý roztok dát do mističky a uložit na dno skříně. Využít můžete ale také trochu vína, piva nebo i samotného octa, které moly přitahují. Mističky s těmito kapalinami můžete rozmístit různě po bytě a nechat v nich moly utopit.

Druhou možností, jak na moly v bytě, je samozřejmě zakoupení lapače molů. Ten vypadá podobně jako mucholapka, má lepivý povrch, který moly láká a když na něm přistanou, už se neodlepí.

Využijte bylinky

Moli, podobně jako většina hmyzu, nesnáší některé aromatické bylinky a koření. Třeba taková levandule moly vyloženě odpuzuje. Můžete do skříně umístit voňavé sáčky se sušenou levandulí a moly tak odradit. Sáčky je však třeba měnit, jelikož vůně po nějaké době ochabne. Mezi další bylinky, které moli nesnáší, patří rozmarýn, bobkový list, hřebíček nebo skořice. Můžete použít i pomerančovou kůru, voňavé jehličí či drcený pepř.

Nechte skříň vymrznout a často větrejte

Dalším způsobem, jak na moly v domácnosti, je časté větrání. Moli nesnáší průvan a nízké teploty, takže když budete často větrat, možná je vypudíte. Někdy se také vyplatí nechat šatní skříň vyloženě vymrznout, pokud je to možné. Otevřete např. v zimě na pár hodin okno a nechce místnost pořádně promrznout.