Logo Logo
Jak ošetřovat dřevěný zahradní nábytek
  • 01.11.2021
  • zahradní nábytek, dřevěný nábytek,

Všichni zbožňujeme první jarní víkendy… Po dlouhé zimě si konečně můžeme dát oběd na zahradě nebo posedět na sluníčku při odpolední kávě. A co teprve teplé letní večery, kdy je radost pozvat sousedy na grilování a do noci počítat hvězdy!

Jak ošetřovat dřevěný nábytek?

Jak ošetřovat dřevěný zahradní nábytek

Sice se chceme před známými předvést, jak to máme venku vyšperkované, ale rozhodně nejsme nadšení z toho, že musíme neustále cpát peníze do nového zahradního nábytku. A protože se dřevěný zahradní nábytek vlivem počasí poměrně rychle opotřebovává, máme pro vás několik typů, jak se o něj dobře starat.

Pusťte se do péče o zahradní nábytek!

Jestliže jste si pořídili nový zahradní nábytek, je třeba ho v prvopočátku ošetřit přípravkem proti plísním a dřevokaznému hmyzu, ale péči si samozřejmě zaslouží především starší nábytek, který byl používán už několik sezón. Základem je samozřejmě očištění prachu hadříkem, zbavení hlubších nečistot kartáčem, popřípadě obroušení starého nátěru smirkem. Záleží na tom, jestli byl nábytek původně natřen silnovrstvou lazurou. Pak bude nutné ho vydrhnout až na dřevo. U tenkovrstvých nátěrů stačí nábytek jen přetřít novou vrstvou lazury ideálně přímo pomocí lazurovacího štětce.

Ošetření exotického dřeva

Tropická dřeva jako mahagon, teak, eukalyptus nebo jatoba jsou velmi oblíbená z toho důvodu, že je nenapadá tuzemský hmyzNáklady na pořízení jsou sice vyšší, ale na rozdíl od nábytku, který byl vyroben ze smrku, modřínu nebo borovice, bývá jejich údržba mnohem jednodušší. Na exotické dřevo není možné používat běžné lazurovací barvy. Lazura by se totiž nevsákla a dřevo by neodolávalo povětrnostním vlivům. Nátěr exotického dřeva však nemusíte brousit, pokud jej napustíte speciálním impregnačním olejem! Používají se bezbarvé oleje, například teakový olej, který se pravidelně vpouští do dřeva a nezanechává žádné fleky.

Jak často se starat o zahradní nábytek?

Interval údržby lazurovaného zahradního nábytku závisí na typu zvolené lazury, většinou to bývají 2 až 4 roky. O exotické dřevo je vhodné pečovat za pomoci teakového oleje vždy na začátku a na konci sezóny při úklidu nábytku. Takto ošetřený nábytek nezešedne a zůstane stále pěkný, proto se investice do nábytku z tropického dřeva určitě vyplatí.

A jsme na konci našeho článku. Jestli jste však teprve u volby nového zahradního nábytku a nejste si zcela jistí, podle jakých faktorů a kritérií si vybrat, tak na srovnávači decorise.cz naleznete povedený článek Jak vybrat zahradní nábytek?, ve kterém naleznete spoustu užitečných rad a tipů.