Logo Logo
10 rad pro výběr nové matrace
  • 05.11.2021
  • matrace, pěnová matrace, pružinová matrace,

10 rad pro výběr nové matrace

10 rad pro výběr nové matrace

Než začnete vybírat a nejste si zcela jistí, na co se při výběru matrace zaměřit, přečtěte si následujících pár rad, jak si správně vybrat matraci.

Proč novou

Než začnete vybírat matraci, vzpomeňte si, co vám na staré matraci nejvíce vadilo. Nezapomeňte, že doba pokročila a matrace vycházejí z nejnovějších poznatků o zdravém spánku a nových technologií materiálů pro výrobu matrací.

Účel matrace

Pro jaký účel matraci použijete. Pro spaní na chatě či chalupě nebo pro hosty stačí jednodušší typy matrací s nižší nosností, protože nebude tak často využívána. Výběru matrace pro každodenní využití je třeba věnovat větší pozornost. U osob dlouhodobě upoutaných na lůžko jsou speciální typy matrací – antidekubitní.

Latexová matrace

Matrace pro dva

Volte raději dvě samostatné matrace, než jednu velkou – každá z nich respektuje individuální hmotnost, osobní nároky na tvrdost lůžka a zdravotní požadavky partnera. Ne vždy totiž vyhovuje jedna matrace oběma partnerům současně. Navíc lze jednotlivé matrace na lůžku během užívání snadněji otáčet, zabránit tak sležení a výrazně tak prodloužit jejich životnost.

Rošt nebo pevná podložka?

Typ matrace musí být vybírán s ohledem na její složení. Pro některé matrace je vhodná spíše pevná podložka, jiné lze umístit také na laťkový nebo lamelový rošt.

Potah matrace

Potah matrace by měl být snímatelný a pratelný, popř. snadno čistitelný. Hygiena lůžka totiž také ovlivňuje potahová textilie, která leží mezi vaším tělem a jádrem matrace. Potah zamezí růstu mikroorganismů (roztoči, bakterie a houby) a usnadní užívání, údržbu a čištění potahu.

Zdravé spaní

Vybírejte z moderních materiálů a konstrukčních řešení, které odpovídají aktuálním poznatkům a světovým trendům v oblasti zdravého spaní.

Pozor na klamavou reklamu

Žádná matrace neléčí – podobně jako neexistují zdravotní potraviny, nábytek, oblečení apod.

Vyzkoušení matrace

Matraci si na internetu vyzkoušet nemůžete, ale ani v obchodě za necelou půlhodinku testování několika druhů matrací nepoznáte, zda je to ta správná. Použijte raději svůj úsudek a využijte i našich rad.

Cena matrace

Srovnávejte srovnatelné – cenu matrace ovlivňuje typ použitého materiálu, ale také celkové konstrukční řešení. Pokud však hledáte široký výběr kvalitních matrací za co nejlepší ceny, tak doporučujeme navštívit srovnávač decorise.cz, ve kterém si můžete jednotlivé modely jednoduše cenově porovnat. 

Životnost matrace

Průměrná živnost matrace se pohybuje v rozmezí 5–10 let. Především s ohledem na hygienické hledisko doporučujeme omezit dobu užívání matrace a po uplynutí její životnosti ji vyměnit za novou. V posteli trávíte minimálně 1/3 života, nešetřete proto na úkor svého zdraví!